Busola omului politic este investiţia în sănătate, educaţie şi infrastructură, iar în judeţul nostru se investeşte în cele trei mari domenii care au în centrul lor omul.

Drept urmare, vă prezint o listă cu o parte din lucrurile bune, realizate în ultima perioadă, atât la nivel judeţean, cât şi naţional.

 • 31 de tronsoane de drumuri judeţene (242 km) vor beneficia de finanţare europeană! Bistriţa-Năsăud primeşte 100 milioane euro din cele 162 milioane de la nivel naţional. 

 • Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat cinci proiecte de hotărâre, necesare în vederea accesării de fonduri europene prin Programul Opraţional Regional 2014-2020 pentru infrastructura rutieră.   Aflaţi mai multe de aici.

  • Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea termică și modernizarea Secției TBC a Spitalului Județean de Urgență Bistrița! Este vorba despre un contract în valoare de 3.9 milioane de lei, finanțat din fonduri europene, prin care se vor moderniza 2.700 mp din Secția externă TBC. Felicitări, managerul Spitalului Județean de Urgențe Bistrița, Gabriel Lazany și echipei sale! Mai multe detalii:

 • Fermierii înregistraţi ca persoane fizice autorizate pot solicita subvenţia pentru reducerea accizei la motorină, prin care le va fi rambursată o sumă fixă pentru fiecare litru de motorină utilizat la activităţile agricol. – 
 • 450 de milioane de euro intră în agricultura românească, bani ce vor fi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală aferente PNDR. Aflaţi mai multe accesând: 
 • Tot din categoria noutăţi şi îmbunătăţiri la nivel judeţean, menţionez modernizarea şi dezvoltarea continuă a Năsăudului. Îl felicit pe primarul Mircea Romocea pentru implicarea în dezvoltarea și înfrumusețarea acestui oraș. La începutul lunii august, strada Valea Caselor a devenit o zonă de promenadă pentru năsăudeni, o nouă alee pietonală amenajată pe o lungime de 131 m și 5 m lățime. Mai multe detalii, aici .

 

 • Castelul Teleki din Posmuș, în 3 ani, va fi redeschis publicului!  Dl. Emil Radu Moldovan, Președintele CJBN, a semnat contractul de lucrări pentru modernizarea Castelului Teleki (comuna Șieu), în valoare de 4 milioane de euro.
  Este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Transilvaniei, care după recondiționare va putea fi admirată de mulți iubitori ai frumosului, inclusiv de drumeții care vor călători pe #ViaTransilvanica, traseu ce străbate curtea castelului. Mai multe despre acest subiect, aici.

 • Facem un tur al judeţului şi ajungem în Prundul Bîrgăului, unde tocmai a fost inaugurat un nou parc! Felicitări domnului Primar şi echipei sale, pentru că dovedeşte că #SePoate, chiar şi în mediile rurale! Detalii aici.

 • Consiliul Județean în parteneriat cu Tășuleasa Social aduc vești bune pentru pasionații de drumeții! După 29 septembrie se va putea parcurge porțiunea de 133 km din Via Transilvanica, care străbate județul Bistrița-Năsăud cu rucsacul pe spate, călare sau pe bicicletă! Puteţi citi pe larg despre acest subiect, aici .
 • Ne întoarcem şi în municipiu pentru a prezenta o veste bună pentru cinefilii bistrițeni!  Sala de spectacole din incinta Centrului Cultural Dacia va avea dublă utilitate. În acest sens, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat o sumă de bani pentru a achiziționa în sala de spectacole un proiector și un ecran retractabil unde să ruleze și filme. Daţi un click aici pentru a citi mai multe despre această temă. 

 • În ceea ce priveşte sectorul agricol, e #DeŞtiut faptul că 115 producători de roșii din Bistrița-Năsăud vor beneficia de ajutorul de minimis pentru creșterea tomatelor în spații protejate! Potențialii beneficiari ai ajutorului sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice. Mai multe detalii, aici.

 • Şi pentru că toamna se numără bobocii, conform unui raport, anul 2018 s-a dovedit a fi un an agricol foarte bogat. Județul nostru a înregistrat producții semnificative la culturi de cereale, grâu, porumb, soia și rapiță! Mai multe informații despre aceste recolte puteți vedea accesând link-ul:

 • Trecem şi prin sectorul medical, iar la această categorie avem un anunţ pentru medicii bistriţeni. Preşedintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a declarat că spera ca aceştia să se poată muta în apartamentele ANL până la finalul toamnei, începutul iernii. Puteţi citi întreaga declaraţie a preşedintelui CJ aici

#InvestimÎnSănătate: Salariile medicilor din România au ajuns la nivelul celor din Germania. Medicii și asistentele au urcat direct pe grila din 2022, dar și ceilalți bugetari, etapizat, vor crește la salarii bune pentru România.  Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declară că, în ceea ce privește medicii, am ajuns la nivelul Germaniei.  Aflaţi mai multe din articolul de aici: .

 • Premierul Dăncilă declară: “Îmbunătăţirea serviciilor medicale este prioritară pentru Guvernul României. Am alocat fonduri naţionale, (…) dar am găsit şi soluţii complementare de finanţare din fonduri europene.” Premierul sublinează faptul că doreşte ca cetăţenii să beneficieze de servicii medicale şi echipamente, care să crească capacitatea de răspuns la situaţii de urgenţă, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple. Fondurile allocate provin din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Pe larg, despre acest subiect, aici
 • Casa Națională de Asigurări de Sănătate dă o veste bună pacienţilor care suferă de cancer de prostată metastatic şi care anterior au urmat tratament chimioterapic. Aceştia vor putea beneficia de un nou medicament! Pentru mai multe informaţii, accesaţi linkul: .
 • Copiii cu atrofie musculară spinală vor beneficia de tratament în cel mult o luna, susține ministrul Sănătății, Sorina Pintea. În cadrul Programului național pentru boli rare, anul acesta au fost introduse 36 de molecule noi, medicamente inovative pentru diverse patologii, printre care și bolile rare. Detalii despre acest subiect, aici.

#InvestimÎnEducaţie:  Guvernul a majorat suma acordată prin programul „Bani de liceu” de la 180 la 250 de lei pe lună. Elevii care beneficiază de programul Bani de liceu vor primi, începand cu noul an scolar, pe toata durata cursurilor, suma de 250 lei/lunar, faţă de 180 lei/lunar, cât primeau până în prezent. De asemenea, Guvernul a majorat plafonul maxim de acordare a bursei pe membru de familie de la 150 lei la 500 lei. Mai multe detalii, în articolul: .

 • Din categoria fonduri, anunţăm că deja se pot depune proiectele big data si open data de aproape 24 milioane Euro. Fondurile nerambursabile in valoare totala de aproape 24 de milioane de euro se acordă prin Politica de coeziune a UE. Finantarea reprezinta o oportunitate pentru firmele private de IT si comunicatii, care pot obtine contracte de achizitii publice in aceste proiecte. Aflaţi mai multe despre acest subiect de aici.
 • Alte fonduri de aproape 60 de milioane de euro se acordă firmelor inovatoare românești! Pentru a vedea câți bani se vor putea abține pe un proiect și ce activități vor fi susținute, urmaţi linkul .
 • Peste 25.000 de tineri ar putea lua în 2018 creditele de studii cu dobândă zero prin programul “Investeşte în tine”. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a pus în dezbatere publică până pe data de 8 septembrie 2018 normele pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 pentru implementarea programului naţional „Investeşte în tine!”. După publicare, băncile care vor dori să participe la această schemă de finanţare se vor înscrie în program şi vor afişa în locaţiile în care pot fi solicitate aceste credite sintagma “Programul Investeşte în tine finanţat de Guvernul României 2018. Zero costuri. Zero dobândă”.

Totalul garanţiilor care pot fi acordate de stat în 2018 a fost stabilit la 600 de milioane de lei, iar al subvenţiilor de 5 milioane de lei. Aflați mai multe din articolul următor: .

 • 212 milioane de lei se alocă pentru plata despăgubirilor cauzate de pesta porcină! Premierul Viorica Dancilă a anunţat că peste 200 de milioane de lei sunt disponibile pentru plata despăgubirilor cauzate de pesta porcină şi pentru cumpărarea de dezinfectanţi, kituri de laborator şi alte materiale. Aflaţi mai multe urmând acest link.

 

 • MADR anunţă că fermierii pot cumpăra terenuri agricole cu garanții de la stat! Aflaţi care sunt condiţiile pentru astfel de achiziţii urmând linkul .
 • În plus, gradul de absorbție pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014 -2020) ar putea depăși 50% în acest an! Aflaţi care sunt declaraţiile Ministrului Agriculturii cu privire la acest subiect accesând: .
 • Avem o veste bună şi în ceea ce priveşte conservarea naturii! S-a semnat protocolul de colaborare cu Asociaţia WWF Programul Dunăre Carpaţi România pentru protejarea pădurilor virgine de către ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș! MAP va susține acest proces participativ și transparent de identificare a pădurilor virgine prin înființarea grupurilor de lucru la care vor participa reprezentanți ai Gărzilor forestiere și experți din cadrul WWF România. Pentru detalii, accesaţi următorul link:
 • Un subiect de mare interes, foarte discutat în acest an, este cel privitor la pensii. În această privinţă, Lia Olguța Vasilescu anunţă majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă. Puteţi afla mai multe detalii, aici.
 • Ministrul Muncii mai anunță că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naţionale de Pensii şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiascală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuţiile către stat. Mai multe detalii, aici.
 • Programul RABLA a fost reluat de luni, 17 septembrie! Cele 30.000 de prime de casare aprobate prin rectificare vor putea fi accesate de către români. Se acordă în continuare aceeaşi primă de casare de 6.500 de lei. Pentru cei care vor să cumpere o maşină hibrid, se vor aloca încă 1.700 de lei, conform ministrului Grațiela Gavrilescu. Aici găsiţi mai multe detalii despre acest subiect.

 • România redevine cunoscută în piața europeană a vinului! Gustul și savoarea vinului românesc i-a cucerit pe englezi. În topul celor mai bune din Europa de Est, România figurează cu trei sortimente, la prețuri rezonabile. Detalii aici.
 • Cu gândul şi la micile placeri ale vieţii şi la vacanţă, e musai #DeŞtiut că se va prelungi programul VOUCHERELOR de vacanţă! Potrivit preşedintelui PSD, această decizie vine după ce “Rezultatele pe care le-a dat și reacțiile operatorilor de turism au fost foarte bune. Programul va fi prelungit pentru cel puțin următorii doi ani de zile”. Pe larg despre această temă, aici.
 • Dacă tot vorbim despre vacanţă, vorbim şi despre turism, iar în acest sens Ministerul Turismului anunţă că atracțiile turistice ale țării vor fi incluse într-o hartă digitală interactivă. Prin aceasta, turiștii vor putea accesa aceasta aplicație de oriunde în lume şi se va contribui la promivarea turismului la nivel mondial. Aflați mai multe doar aici: .

#ContinuămMunca

 

Please follow and like us:

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: