Avem nevoie de puţin curaj şi de îndrăzneală pentru a face din lume un loc mai bun. Doar astfel putem să ne îmbunătăţim pe noi înşine, doar astfel intenţiile şi ideile bune prind contur, devenind #fapte.

 • Avem încă o faptă bună! A fost semnat ultimul contract de lucrări din proiectul Poarta Transilvaniei!

Este vorba de contractul de lucrări pentru modernizarea a 6.5 km din drumul județean 172 D, lotul 1 tronsonul 2 (Colibița-Mița). Finanțarea proiectului este asigurată de Programul Operațional Regional 2014-2020 și Consiliul Județean, și are o valoare de aproximativ 9.4 milioane euro. Termenul de execuție a lucrărilor fiind de 19 luni, din care 2 luni este etapa de proiectare. Felicitări echipei și dlui Președinte Emil Radu Moldovan. Aflaţi mai multe detalii aici.

 • Bistrița-Năsăud se află pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene, datorită proiectelor câştigate de administraţia judeţeană pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Aflaţi detalii accesând articolul:

 • Consiliul Județean Bistrița-Năsăud repartizează sume pentru echilibrarea bugetelor locale/anul 2019 și aprobă estimările pe următorii ani, în vederea întocmirii de către unitățile administrativ-teritoriale a proiectului de buget pe 2019.

Puteţi consulta aici sumele care vor fi acordate fiecărei primării.

 • Strategia de dezvoltare a oraşului Beclean este concepută a fi documentul fundamental al planului de dezvoltare armonioasă si durabilă al oraşului, prin accesarea fondurilor europene nerambursabile accesate de Primăria orașului Beclean.

Cele zece proiecte in valoare de 34 de milioane de euro, atrași de orașul Beclean, depuse la Agenţia de Dezvoltare Nord – Vest Cluj – Napoca sunt:
* Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Beclean: 2,1 mil.€
* Centrul social de zi: 4,2 mil.€
* Centrul recreativ Legacy: 4,9 mil.€
* Drumul gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean: 4,9 mil.€
* Centrul Cultural ,,Liviu Rebreanu”: 3,9 mil.€
* Creșterea eficienței energetice in sistemul de iluminat public: 4,4 mil.€
* Reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale ,,Albă ca zăpada”: 1,2 mil.€
* Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat din cadrul spitalului orășenesc Beclean: 2,2 mil.€
* Reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale a școlii gimnaziale ,,Grigore Silași” din orașul Beclean: 1,8 mil.€
* Dezvoltarea mobilității urbane a orașului Beclean Etapa II. Extinderea: 4,9 mil.€ – 
Felicitări domnului primar!

 • Asociația de părinți Șieuana, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, derulează în perioada 01.06.2018-15.11.2018, proiectul „CURTEA ȘCOLII- SPAȚIU DE JOACĂ ȘI RECREERE, ESENȚIAL ÎN DEZVOLTAREA COPILULUI”.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea personalității elevilor, a imaginii pozitive de sine, a capacităților de cooperare și colaborare, crearea unor relații bazate pe încredere și respect reciproc, încurajarea mișcării și a activității fizice și psihice în aer liber –

 • Proiect de construire a reţele publice de canalizare la Piatra Fântânele de aproximativ 2 milioane euro!

Licitaţia a fost încheiată, fiind făcută atât pentru proiectul tehnic, cât şi pentru execuţia lucrărilor. În prezent se lucrează la proiectul tehnic. Va fi o reţea destul de extinsă, care porneşte de la unitatea de alimentaţie publică de la cota 1200, iar staţia de epurare va fi ceva mai jos de Pensiunea Tihuţa, la coborâre spre Valea Străjii. 

#DezvoltămBistrițaNăsăud

Aflaţi mai multe detalii, aici: 

 • Primăria comunei Prundu Bârgăului implementează proiecte în valoare de 17 milioane de euro, proiecte menite sa crească calitatea vieții și confortul locuitorilor din comună.

Cu fonduri europene, cu bani de la Guvernului României și de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, dar și din resurse proprii la Prundu Bîrgăului se realizează 17 proiecte de o importanță majoră pentru întreaga comunitate! Felicitări primarului comunei Prundu Bîrgăului, Doru Crișan!

 • Unul dintre cele mai moderne sisteme de ghidare 3D, utilizate în construcţia de drumuri şi a altor obiective de mari dimensiuni, la noi în judeţ!

Este vorba de sistemul Trimble Earthworks, ajuns în premieră în România. Prin utilizarea lui, se menţin cotele corecte, sunt eliminate erorile umane şi creşte productivitatea. Aflaţi mai multe din linkul:

 • Săptămâna viitoare încep lucrările în Năsăud!

Pe agenda primarului orașului Năsăud, Mircea Romocea se află, după cum a declarat edilul şi gospodarul numărul unu al oraşului, realizarea următoarelor proiecte:

 • cele două capele mortuare din localitățile componente – Lușca și Liviu Rebreanu
 • modernizarea fântânii arteziene din centrul orașului Năsăud
 • amenajarea unei zone de fitness în incinta stadionului ”Progresul”
 •  Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” din Năsăud va beneficia de o donație extrem de importantă venită de la Vatican: un computer tomograf modern, în valoare de 1 milion de euro!

Această donaţie a fost făcută în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud şi profesorul Vasile Sebastian Dâncu. Aflaţi mai multe de aici:

 • Sute de localnici din Căianu Mic, la Primărie, la control medical

Zilele trecute s-au efectuat testări gratuite, organizate în cadrul Campaniei „Nu am făcut destul”, la Primăria din localitate. Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj au făcut controale gratuite la inimă (tensiune, puls, EKG), la plamâni, la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele), la sâni, încercând să-i ajute pe localnicii din Căianu Mic să depisteze și diabetul, măsurând glicemia. Felicitări primarului Paul Știr!

Aflaţi care au fost rezultatele, accesând linkul

 • Au fost recepționate lucrările de modernizare a pieței din comuna Rodna!

Primarul Valentin Grapini susține că prin reamenajarea pieței s-a creat spațiul necesar pentru mărirea capacității sălii de nunți, obiectiv care urmează a fi modernizat la standarde europene în cursul anului viitor! Mai multe detalii,

 • La Lechința va fi înființată o plantație ecologică de pomi fructiferi

 • Proiectul cuprinde, pe lângă plantație, o hală de depozitare și un magazin de promovare a produselor.
 • Suprafața totală a terenului este de 75.639 mp din care  73.000 mp sunt destinaţi culturii
 • 2.639 mp sunt alocaţi construirii unei hale de depozitare și a unui magazin la poarta fermei
 • Potrivit proiectului depus la APM B-N, se vor înființa plantații ecologice de măr, păr, cireș, prun, nuc, totalul de pomi fructiferi fiind de 5.953 exemplare

Aflaţi mai multe accesând articolul:

 • Judeţul nostru va avea o nouă zonă de agrement!

Comuna Căianu Mic vrea să atragă cât mai mulţi turişti, amenajând o zonă de agrement la Lacul Cetățele. Primarul doreşte introducerea comunei Căianu Mic în circuitul turistic şi cultural la nivel naţional, viziunea fiind de a construi o sursă bună de venituri pentru bugetul comunei. Întreprinzătorii privați au construit deja câteva pensiuni frumoase prin fonduri europene în această zonă.

Felicitări primarului Paul Știr pentru iniţiativă! Aflaţi mai multe de aici: 

 • Bistrița-Năsăud din nou în top!

Zece elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean, au ajutat la depunerea a 5 proiecte, care totalizează 105 milioane de euro pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din județ, făcând Consiliul Județean Bistrița-Năsăud campion la acest capitol. Finanțarea atrasă prin Programul Operațional Regional înseamnă 64% din suma totală a finanțării, care era de 165 de milioane de euro pentru drumurile județene din întreaga țară. #CopiiCuMinți #CreștemRomânia

 

 • CSM Bistrița a obţinut medalia de bronz la Campionatele Naționale de gimnastica artistică!

Felicitări echipei, felicitări Cristian Băţagă – dublu campion naţional la aparate, respectiv ,,cal cu mânere şi bară fixă’’!!! –

 • Alexandru Sucutărdean – jadarmul bistrițean care a obținut titlul suprem la competiția internațională de fitness și culturism „Mister & Miss Universe 2018″!

Felicitări, Alexandru! –

 • Șahiștii bistrițeni au obținut locul 7 la campionatul național de șah pe echipe de seniori divizia A!

Echipa noastră va juca pentru al treilea an la rând în divizia A ,ediția 2019! Felicitări! Aici puteţi componența echipei bistrițene și clasamentul final.

 • Medalie pentru militarii romani la Jocurile Invictus de la Sydney!

La competiția sportivă dedicată soldaților invalizi și răniți in zonele de conflict, plutonierul adjutant Dumitru Paraschiva, militar român, rănit grav in timpul unei misiuni in Afganistan, a obţinut pentru medalia de bronz obținută la canotaj in sală, la proba de rezistență. Felicitări!

 • Un profesor din Rodna, pe podium la unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură

Profesorul Florin George Moldovan a obținut Premiul al II – lea la Festivalul Național de Literatură „Marin Preda”, ediția a XVI – a. Bistriţeanul cu care #NeMândrim predă la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna. Aflaţi mai multe detalii, aici:

 • Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud stimulează studenţii proveniţi din instituţiile de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud care s-au remarcat prin rezultate deosebite în activitatea şcolară şi de performanţă pe parcursul anilor de liceu.

În acest an, Ștefania Bodescu, studentă la o universitate din Marea Britanie și Dragoș – Lucian Crăciun, student la Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, sunt studenții care au mari șanse să devină beneficiarii burselor de merit acordate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. #CopiiCuMinți –

 • Elevii români din nou în top!

La Olimpiada Internaţională de Astronomie, din perioada 6 – 14 octombrie în Colombo (Sri Lanka), care a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări, 5 elevi români au fost laureați cu aur, argint și bronz!

Află de aici numele celor 5 #CopiiCuMinți cu care ne mândrim:

 • Judeţul nostru este pregătit pentru sezonul rece 2018-2019

Au fost verificate: tehnica auto specifică pentru deszăpeziri, stocurile de material antiderapant la Baza Tihuța din Piatra Fântânele.

În depozitul de sare de la baza Tihuţa sunt în depozit peste 600 tone de sare, iar în câteva zile vor fi finalizate lucrările la un nou depozit de sare.

Au fost pregatite 4 autobasculante dotate cu lamă și împrăștietor, 2 încărcătoare și 1 autofreză recent achiziționată, au fost montați1.500 m de parazăpezi în zona cu risc de viscol a DN 17, iar în următoarele două săptămâni se vor finaliza lucrările privind refacerea marcajelor rutiere. Până la sfârșitul lunii se vor monta semnele de circulație specifice anotimpului rece.

 • ,,100 pentru 100” proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, care prevede plantarea a câte 100 de arbori, ca număr simbolic, în fiecare județ al țării.

Începând cu luna octombrie 2018, prin implicarea celor 43 de structuri teritoriale al Gărzii Naționale de Mediu în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, vor fi plantați peste 4.300 de puieți din specii de arbori adaptate la condițiile din diversele regiuni ale țării. Plantarea puieților se va face de către reprezentanții instituțiilor publice, ai societății civile, a elevilor și cadrelor didactice și a voluntarilor. Aflaţi mai multe accesând linkul:

 • ANOFM: Peste 30.600 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional!

Cele mai multe sunt oferite pentru muncitori necalificaţi, agenţi de securitate şi lăcătuşi mecanici. Aflaţi mai multe detalii accesând acest articol.

 • România, pe locul 52 în clasamentul celor mai competitive state din lume!

Acesta cuprinde următorii indicatori: sistemul financiar (unde se clasează pe locul 101 în lume, cu 51,9 puncte), sănătatea (locul 72 în lume, cu 79,8 puncte), competenţe (locul 69 mondial, cu 61,8 puncte), dinamismul afacerilor (locul 64, cu 60,1 puncte), inovaţii (locul 57, cu 39,6 puncte), piaţa forţei de muncă (locul 56, cu 60,7 puncte), infrastructură (locul 55, cu 71,2 puncte), stabilitate macroeconomică (locul 53, cu 89,2 puncte).

Mai multe detalii: 

 • România beneficiază de un sprijin financiar din partea UE de 22 miliarde de euro alocați pentru Programul Operațional Regional.

150 milioane de euro sunt realocate vechiului Program Operațional ,,Inițiativa pentru IMM-uri”, iar 72,5 milioane de euro sunt realocate acum către axa prioritară 8 ,,Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”.

În Programului Operațional Regional (POR) au fost aprobate schimbări de către  comisarul european pentru politică regională pentru a ajuta România să utilizeze într-o mai mare măsură fondurile pe care le are alocate – 

 • VEȘTI BUNE! Ministerul pentru IMM renunţă la regula „primul venit-primul servit” în Start-Up Nation 2018!

Ministrul de resort, Ştefan Oprea, consideră că este corect să li se acorde o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă retrezirea spiritului antreprenorial şi susţinerea financiară a debutului în afaceri – 

 • 500 de milioane de dolari este bugetul programului “Smart Start USA”, iar finanţarea primelor proiecte va începe săptămâna viitoare.

“Smart Start USA” este singurul program privat din România care urmăreşte crearea primului ecosistem românesc dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc. Peste 100.000 de companii româneşti implicate în mod direct în export fac pasul către Statele Unite! Aflaţi mai multe citind articolul:

 • Fonduri de 20.000 de lei pentru montarea de panouri solare!

Programul de finanțare la nivel național se va desfășura pe regiuni.  Pentru mai multe informaţii despre cum se poate accesa sprijinul, accesaţi: 

 

 • Valoarea producţiei agricole din țara noastră s-a situat anul trecut la 78,494 miliarde de lei.

Potrivit Institutuli Naţional de Statistică, valoarea producţiei vegetale a avansat, totodată, valoarea producţiei animale, iar cele mai importante valori au fost în regiunea Sud-Muntenia. Structura valorii producţiei pe principalele grupe de culturi si ponderea pot fi găsite aici:

 • Peste 172 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare din UE la nivel mondial

Comisia Europeană va aloca 172,5 milioane de euro din bugetul agricol al UE pentru a finanţa promovarea produselor agroalimentare atât în Europa, cât şi la nivel mondial. În următorii trei ani vor fi organizate un număr de 79 de campanii de promovare, ce acoperă o gamă largă de produse precum produsele lactate, măslinele şi uleiul de măsline, fructele şi legumele. Programele sunt concepute astfel încât să ajute producătorii din sectorul agroalimentar din UE să îşi prezinte calitatea produselor lor, în vederea promovării produselor lor pe piaţa comunitară şi pentru a deschide noi pieţe. Aflaţi mai multe din următorul articol :

 • 64% dintre fermierii care au accesat programul de tomate sunt tineri sub 40 de ani!

  Aflaţi detalii accesând:

 • România pe locul 1 în UE la producţia de porumb!

Din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată, şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. România anul acesta va recolta în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, precizează ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. –

 • În anul 2017 valoarea schimburilor comerciale turco-române s-a ridicat la 5,1 miliarde euro, iar în urma vizitei premierului în Turcia s-a stabilit continuarea relațiilor de colaborare!

Aflaţi mai multe de aici:

 • Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale a fost semnat!

Cooperarea și încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar, medicamente, produse farmaceutice şi aparatură medicală, management spitalicesc, sănătate publică şi sistemul de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă. România și Turcia  vor coopera prin schimb de informaţii, schimb de delegaţii şi specialişti în sănătate. Mai multe detalii, aici.

 • Românii peste 40 de ani vor beneficia de noi programe de formare profesională printr-o linie de fonduri europene în valoare de 60 de milioane euro!

Vor fi finanțate proiecte pentru creșterea participării la programele de formare profesională continuă, în special pentru acei adulți cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate. Pentru mai multe detalii, accesaţi linkul:

 • Investiții de 63,7 milioane euro în viitorii muncitori români, într-o linie de fonduri europene!

Elevii din învățământul tehnic vor beneficia de formare profesională, inclusiv prin parteneriate cu firmele private din Romania și mecanisme de subvenționare a acestor operatori economici, în vederea creării viitoarei generații a forței de muncă, printr-o nouă linie de finanțare de 63,7 milioane de euro, susținută din banii Politicii de coeziune a Uniunii Europene. –

 • 50 milioane de euro pentru startup-uri europene care lucrează pentru societate!

Aflaţi mai multe detalii aici: 

 • Start-up Nation este un Program adoptat de Guvernul României în vederea stimulării de noi întreprinderi mici și mijlocii, astfel că firmele înființate dupa 30 Ianuarie 2017 vor putea primi de la Stat pană la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) ajutor nerambursabil 100%.

  RATA DE SUCCES (proiectele au fost admise pentru finantare) PENTRU PROIECTELE  SCRISE DE EXPERTII EBC: 100% (click aici pt a vedea proiectele) – 

 • Google oferă finanțări între 50.000 și 1 milion de euro pentru startup-uri de jurnalism!

Proiectul, care se află la a șasea și ultima rundă de finanțare, este susținut de DNI Fund, care îmbină jurnalismul cu realitatea virtualăTermenul limită pentru a aplica este 3 decembrie 2018! Aflaţi mai multe detalii, aici

 • ”gRowth – Contul individual de economii Junior”, noua formă de economisire pe termen lung ar trebui să fie lansată în decembrie 2018.

Guvernul vrea să deschidă automat la Trezorerie conturi de economii pentru toţi copiii şi tinerii sub 18 ani, iar dacă părinţii depun minim 1200 lei pe an statul va completa cu o primă anuală de încă 600 lei, la care se adaugă o dobândă de 3%, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă trimis la avizare la Consiliul Economic şi Social. –

 • România a făcut cele mai mari progrese în reducerea riscului de de sărăcie şi excluziune socială – de la 44,2% în 2008 la 35,7% în 2017- arată un raport de țară publicat de Comisia Europeană.

Pentru realizarea acestei situaţii se utilizează un set complex de indicatori statistici, care descriu dimensiunea, incidenţa, profilul şi gravitatea fenomenului sărăciei din fiecare ţară, făcând posibilă totodată şi comparaţia internaţională. Comunicatul poate fi citit aici:

 

 • România ocupă locul 49 în topul țărilor cu cea mai mare avuție a populației!

Aproape 16.000 de români sunt milionari în dolari! La noi în ţară se regăsesc 67 de oameni cu o avere de 50 de milioane de dolari, dintre care 41 au avut la un moment dat o avere cuprinsa între 50 și 100 de milioane de dolari. Aici puteţi consulta statistica:

 • Romania este pregătită să preia presedenția Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD), proiect prin Programul Operațional Regional (POR), de care suntem foarte mândri, pentru că țara noastră dispune de resurse pentru a conta din ce in ce mai mult la nivel european.

România a depus eforturi importante pentru a sprijini toate statele pentru a face în aşa fel încât Dunărea să devină un adevărat canal navigabil care poate fi folosit pentru transport, inclusiv transportul de mărfuri. Bucureștiul ar putea deveni port la Dunare cu ajutorul fondurilor europene, acest lucru ar însemna fructificarea unui potențial turistic enorm, a precizat Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

 • Campanie de prevenire a celor mai întâlnite tipuri de fraude în mediul online

Europol, Federația Europeană a Băncilor și partenerii din sectoarele publice și private, au lansat Campania de prevenire #CyberScams – Fraudele informatice, în cadrul Lunii Europeane a Securității Cibernetice. Pentru această campanie a fost elaborat un material de promovare în 27 de limbi. Sunt incluse informații și recomandări cu privire la cele mai întâlnite șapte tipuri de fraude în mediul online și cum pot fi acestea evitate.

Pentru detali, accesați linkul următor:

Please follow and like us:

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: