Criza prin care România trece, în momentul de față, este una fără precedent, iar dacă nu luăm măsuri rapide, sistemul nostru medical va intra în colaps, în cel mai scurt timp. În Bistrița-Năsăud, deja nu mai sunt paturi libere în secțiile de ATI și nici nu avem destul personal medical pentru a suplimenta numărul.

Reducerea perioadei de rezidențiat a medicilor trebuie să fie o prioritate!

Dacă vrem să evităm o criză sanitară urmată de una economică, trebuie ca studenții de la medicină și medicii rezidenți din ani terminali să fie chemați în spitale. Sunt măsuri luate de Finlanda și Danemarca, două țări nordice care s-au descurcat exemplar în gestionarea pandemiei, iar asta se vede în numărul mic de cazuri și decese pe care îl au, comparativ cu țara noastră.

Finlanda

Cazuri           S-au vindecat        Decese

17,887               12,700                362

 

În martie, Guvernul Finlandei a luat măsuri ca spitalele din țară să poată eficientiza și mări capacitatea secțiilor de terapie intensivă. Această creștere s-a realizat, în principal, prin transformarea zonelor de recuperare în unități de terapie intensivă, măsuri similare pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud le-a luat, la noi acasă.

Finlanda a pregătit și medicii cu alte specializări în a trata pacienții bolnavi de COVID-19 și a redus operațiile care nu erau necesare.

Rezultatele se văd!

Sistemul public de sănătate al Finlandei nu riscă să intre în colaps, iar în ultimele două săptămâni s-au înregistrat aproape 3000 de cazuri, în timp ce noi am înregistrat 94000.

Danemarca

Cazuri            S-au vindecat       Decese

55,892                  41,232                 747

 

La 11 martie 2020, prim-ministrul danez a cerut mobilizarea întregului personal medical din Danemarca. Studenții de la medicină din ani terminali au fost angajați temporar ca medici rezidenți sau asistenți medicali.

Spitalele au pregătit, în paralel, doctori și asistenți medicali cu alte specializări în a trata pacienții bolnavi de COVID-19 în secții de terapie intensivă.

De la începuturile pandemiei, Danemarca a înregistrat doar 747 de decese din cauza noului Coronavirus.

Germania

Măsuri similare au fost luate și de Germania, care, deși are un număr de infectări destul de mare (689000), luptă cu toate puterile pentru a-și apăra oamenii.

Germania a făcut unul dintre cele mai mari eforturi ca sistemul de sănătate să fie suplimentat cu personal medical capabil să îngrijească pacienții bolnavi de COVID-19:

– Studenții din domeniile medicale au fost chemați în spitale;

– Personalul medical care lucra part-time a fost rugat să lucreze cu normă întreagă;

– Personalul medical pensionat a fost chemat înapoi în spitale;

– Au fost încurajați și medici străini care să lucreze în Germania.

România trebuie să ia același măsuri, iar eu voi susține acest lucru din postura de parlamentar.

Please follow and like us:

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: